Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 7 maja 2012

Mocno czekoladowe muffiny waniliowe

Jest to propozycja dla tych co lubią na słodko i na mocno czekoladowo :) Mój mąż powiedział, że można zredukować ilość cukru bo muffiny są naprawdę słodkie, ale uważam, że nie jest to konieczne. Są idealne do gorzkiej herbaty lub kawy.


Składniki:
na ok 18 sztuk
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • trochę ponad ½ szklanki mleka
  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • kilka kropel zapachu waniliowego 
  • czekolada gorzka w dowolnej ilości (ale może być w zasadzie każda - ja użyłam mlecznej z orzechami, bakaliami i żurawiną)
  • 150 g kuwertury

W rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i mleko. Dodać waniliowe składniki, tj. ziarenka, ekstrakt i zapach. Ostudzić masę. Żółtka, mąkę i proszek zmiksować dodając powoli czekoladową masę. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Papilotki wypełniać prawie w całości. Piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu, polać muffinki rozpuszczoną kuwerturą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print