Do zrobienia tych babeczek użyłam przepisu na babkę jogurtową, ale pomyślałam, że będzie zabawniej, gdy wykorzystam moje małe foremki. Babeczki są bardzo delikatne i raczej neutralne w smaku, dlatego dobrze jest trochę je podrasować (np. skórką cytrynową). Ja zdecydowałam się na lukier na bazie soku z cytryny i cukru pudru.
Składniki:
wg Doroty
- 4 jajka
- 230 g cukru (w oryginale jest 300 g ale uważam, że to o wiele za dużo)
- pół opakowania cukru waniliowego (8 g)
- 225 g jogurtu naturalnego
- 150 ml oleju
- 450 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć. Rozlać do małych foremek lub jednej dużej formy z kominem. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz