Smak bloku czekoladowego zna chyba każdy. Jeśli nie to czas najwyższy spróbować. Przepis jest banalny i nie wymaga pieczenia. W składnikach są bakalie, ale pominęłam je teraz, gdyż mój mąż woli blok z samymi herbatnikami, jednak także z bakaliami blok smakuje przepysznie.
Składniki:
- 250 g masła
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki cukru (można dać więcej jeśli wolimy bardziej słodki blok)
- 400 g pełnego mleka w proszku (użyłam łaciatego 26,5% tłuszczu)
- 5-7 łyżek kakao
- herbatniki
- bakalie: ulubione orzechy i suszone owoce (rodzynki, ananas, papaja, wiśnie itp)
Do rozpuszczonego masła dodać wodę, cukier i kakao. Wymieszać i wystudzić. W osobnej misce wymieszać mleko i herbatniki (i ewentualnie bakalie jeśli się na nie zdecydowaliście). Do miski wlać maślaną masę i połączyć wszystkie składniki ze sobą. Keksówkę obłożyć folią aluminiową i przelać do niej masę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz