Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

środa, 28 marca 2012

Blok czekoladowy

Smak bloku czekoladowego zna chyba każdy. Jeśli nie to czas najwyższy spróbować. Przepis jest banalny i nie wymaga pieczenia. W składnikach są bakalie, ale pominęłam je teraz, gdyż mój mąż woli blok z samymi herbatnikami, jednak także z bakaliami blok smakuje przepysznie.




Składniki:
  • 250 g masła
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru (można dać więcej jeśli wolimy bardziej słodki blok)
  • 400 g pełnego mleka w proszku (użyłam łaciatego 26,5% tłuszczu)
  • 5-7 łyżek kakao
  • herbatniki
  • bakalie: ulubione orzechy i suszone owoce (rodzynki, ananas, papaja, wiśnie itp)
  Do rozpuszczonego masła dodać wodę, cukier i kakao. Wymieszać i wystudzić. W osobnej misce wymieszać mleko i herbatniki (i ewentualnie bakalie jeśli się na nie zdecydowaliście). Do miski wlać maślaną masę i połączyć wszystkie składniki ze sobą. Keksówkę obłożyć folią aluminiową i przelać do niej masę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print