Składniki:
wg Pcheły na ok 18 sztuk
- ½ szklanki mleka
- 200 g margaryny
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 3 żółtka
- 2 białka
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu
- suszona żurawina
Rozpuścić margarynę, dodać mleko, cukier i kakao. Zagotować i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakaową masę zmiksować. Dodać rum i żurawinę (wg uznania). Można dodać także zapach rumowy i pokruszoną drobno czekoladę. Do powstałej masy ostrożnie przełożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać. Napełniać papilotki do ¾ wysokości. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzone muffiny oprószyć cukrem pudrem i udekorować żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz