Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 26 marca 2012

Tarta cytrynowa z lukrem bez lukru

Od dawna już kusiła mnie tarta cytrynowa z lukrem Gordona Ramsay'a z książki "Makes it Easy". Przepis na tą tartę można znaleźć w kilku jego książkach, jednak za każdym razem jest on inny. Ten był prawdziwym wyzwaniem i okazał się dosyć zaskakujący. W składnikach na górę tarty nie było słowa o śmietanie (tym bardziej o jej proporcji), natomiast w sposobie jej przyrządzenia już się pojawiła. Problemem była niechęć tarty do zastygnięcia, co powodowało rozlewanie masy (nie mam bladego pojęcia jakim cudem wyszła Gordonowi ta tarta). Rozwiązanie - użycie białek. Ciężko się zdecydować, czy tarta jest za słodka czy za cytrynowa. Wyczuwalny jest wyraźny smak cytryn, przy czym słodycz użytego cukru równoważy kwaskowość. Jednak jeśli ktoś woli wersję mniej słodką, ilość cukru można zredukować. Poniżej przepis na tartę cytrynową z lukrem (bez lukru - wersja z lukrem musi być niemożliwie słodka) z zastosowaniem białek.



Składniki:
wg Gordona Ramsay'a "Makes it Easy"
  • upieczony spód do tarty (przepis tutaj)
  • sok z 1,5 cytryny
  • otarta skórka z połówki cytryny (nie ma jej w przepisie)
  • 180 g cukru (można zredukować) 
  • 6 żółtek
  • 4 białka
  • 110 ml wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
Ubić sztywną pianę z białek z łyżeczką cukru pudru. W osobnej misce roztrzepać widelcem sok z cytryny, śmietanę kremówkę, wodę, żółtka i pozostały cukier puder. Ostrożnie przełożyć pianę do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gotowy spód do tarty umieścić w nagrzanym piekarniku i ostrożnie wlać nadzienie. Piec przez 40-45 min w temperaturze 120-130 stopni. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto, aby powoli wystygło (konsystencja nadzienia pozostanie niezestalona). Po wystygnięciu wstaw je do lodówki i chłodź przez co najmniej 2 godz., aby stwardniało. Przed podaniem oprósz cieniutką warstwą cukru pudru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print