Ciasto z tego przepisu jest delikatne i lekko słodkie. Idealne do owocowych i słodkich tart i tarteletek. Jest to moja radosna twórczość - zrezygnowałam w przepisie z wody, która jest bardzo często składnikiem kruchego ciasta. Wystarczy do upieczenia dużej tarty.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 120 g masła o temperaturze pokojowej
- 90 g cukru pudru
- 1 jajko
Utrzeć cukier z masłem. Dodać jajko i krótko wszystko miksować. Wsypać mąkę i połączyć z masą. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto wyjąć, wyłożyć nim natłuszczoną formę, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Odstawić znów do lodówki na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec przez 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i obciążenie i wstawić ciasto jeszcze na 5 minut. Spód do tarty gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz