Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

piątek, 23 marca 2012

Kruche ciasto na tartę (słodkie)

Ciasto z tego przepisu jest delikatne i lekko słodkie. Idealne do owocowych i słodkich tart i tarteletek. Jest to moja radosna twórczość - zrezygnowałam w przepisie z wody, która jest bardzo często składnikiem kruchego ciasta. Wystarczy do upieczenia dużej tarty.

Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
Utrzeć cukier z masłem. Dodać jajko i krótko wszystko miksować. Wsypać mąkę i połączyć z masą. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto wyjąć, wyłożyć nim natłuszczoną formę, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Odstawić znów do lodówki na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec przez 15-20 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i obciążenie i wstawić ciasto jeszcze na 5 minut. Spód do tarty gotowy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print