Zaczął się sezon na truskawki, więc trzeba zabrać się za pieczenie. Dziś muffiny z truskawkami robione bez użycia miksera. Złoto-brązowe muffinki mają cudowny śmietankowy zapach, są lekko wilgotne, lekko słodkie i mają opieczoną skórką na wierzchu.
Składniki:
wg Natalii K.
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml oleju
- 120 g brązowego cukru (użyłam zwykłego)
- 1 jajko
- 250 g jogurtu naturalnego
- 200 g truskawek
- aromat śmietankowy
W jednej misce mieszamy mąkę, sól i sodę. Myjemy truskawki, pozbywamy się szypułek, a owoce kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy razem z mąką. W drugim naczyniu łączymy olej, jogurt, cukier, jajko i aromat. Mokre składniki wsypujemy do suchych i krótko mieszamy. Napełniamy ciastem papilotki. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut. Przed podaniem możemy posypać muffiny cukrem waniliowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz