Przepis szybki i prosty - mokre+suche i do piekarnika :)
Składniki:
- 100 g mąki amarantusowej
- 80 g mąki migdałowej
- 20 g mąki gryczanej
- 100 g ksylitolu
- 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 100 g oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka suszonych owoców - bez konserwantów (u mnie daktyle, morele i nerkowce)
- niełuskany sezam do posypania
Mieszamy razem suche składniki (z wyjątkiem sezamu). W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki. Mokre przelewamy do suchych. Ciastem wypełniamy w całości papilotk. Posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu muffiny są lekkie i sprężyste.
Nigdy takich nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńbtw, świetna nazwa bloga ;)
---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Dziękuję :)
UsuńMuffiny są naprawdę dobre, zwłaszcza z jakimś owocowo-orzechowym wsadem :)
Pozdrawiam