Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

środa, 26 września 2012

Tarta migdałowa z jabłkami

Na pierwszy smaczek dosyć słodka ze względu na morelową masę, ale po chwili słodka góra łączy się z kruchym i zupełnie niesłodkim dołem i wspaniale tworzy zgrabną całość idealną w smaku. Pomysł na tartę zaczerpnęłam z cudownej książki kucharskiej dla dzieci "Kuchnia Martynki" autorstwa  Delahaye Gilbert'a i Colson'a Hubert'a.  Przepis nie jest trudny i z pomocą rodzica mały kucharz z łatwością go wykona.





Składniki:
  • kruche ciasto (może być gotowe np. z Lidla)
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki 
  • 100 g miękkiego masła
  • 3-4 średnie jabłka (mogą być też np. gruszki)
  • 4 łyżki konfitur morelowych
  • 1 łyżka jasnego miodu (np. lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy)
  • 1 łyżka wody

Formę do tarty wyłożyć ciastem (dno i boki). Ponakłuwać widelcem. 

W misce drewnianą łyżką utrzeć masło i cukier. Dodać jajko, zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masą migdałową równomiernie pokryć kruche ciasto. Obrać jabłka i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki i ciasno ułożyć na masie migdałowej formując koło. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut.

W rondelku podgrzać konfitury, miód i wodę. Poczekać aż trochę odparują. Gdy upieczona tarta wystygnie, pokryć ją ciepłymi konfiturami.





2 komentarze:

  1. czy zamiast ciasta kruchego moze byc francuskie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, ciasto francuskie także świetnie się tu sprawdzi.

    OdpowiedzUsuń

print