Są pewne składniki, które uwielbiam używać w czasie pieczenia i jeśli przepis na to pozwala chętnie dorzucam je ekstra. Banany, gorzkie kakao, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy, ziarenka z laski wanilii - już czuję ten zapach rozchodzący się po mieszkaniu... Zaraz zaraz, to zapach moich bananowo-czekoladowych talarów. Wykorzystałam kilka z powyższych składników i uzyskałam cudownie pachnący dom :)
Składniki:
na ok 37 sztuk
- 125 g cukru
- 8 g cukru waniliowego (1 torebeczka)
- 1 duży dojrzały banan
- 1 czubata łyżka kakao
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania talarów
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Banana rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki energicznie zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać je dłonią. Talarki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 12-15 minut. Gdy talarki wystygną posypać je cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz