Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

czwartek, 28 czerwca 2012

Talary bananowo-czekoladowe

Są pewne składniki, które uwielbiam używać w czasie pieczenia i jeśli przepis na to pozwala chętnie dorzucam je ekstra. Banany, gorzkie kakao, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy, ziarenka z laski wanilii - już czuję ten zapach rozchodzący się po mieszkaniu... Zaraz zaraz, to zapach moich bananowo-czekoladowych talarów. Wykorzystałam kilka z powyższych składników i uzyskałam cudownie pachnący dom :)



Składniki:
na ok 37 sztuk
  • 125 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego (1 torebeczka)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania talarów

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Banana rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki energicznie zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać je dłonią. Talarki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 12-15 minut. Gdy talarki wystygną posypać je cukrem pudrem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print