Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

wtorek, 8 lipca 2014

Bezglutenowe muffiny

Bez glutenu, bez jajek, bez cukru za to pełne witamin. Świetna propozycja na pełnowarościowe drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. 
Przepis szybki i prosty - mokre+suche i do piekarnika :)


Składniki:
  • 100 g mąki amarantusowej
  • 80 g mąki migdałowej
  • 20 g mąki gryczanej
  • 100 g ksylitolu
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 szklanka suszonych owoców - bez konserwantów (u mnie daktyle, morele i nerkowce)
  • niełuskany sezam do posypania

Mieszamy razem suche składniki (z wyjątkiem sezamu). W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki. Mokre przelewamy do suchych. Ciastem wypełniamy w całości papilotk. Posypujemy sezamem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu muffiny są lekkie i sprężyste.


2 komentarze:

  1. Nigdy takich nie jadłam, muszę spróbować :)
    btw, świetna nazwa bloga ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Muffiny są naprawdę dobre, zwłaszcza z jakimś owocowo-orzechowym wsadem :)

      Pozdrawiam

      Usuń

print