Ten francuski krem jest wyśmienitym wypełnieniem do babeczek, tart lub do zjedzenia po prostu jako budyń. Po dodaniu kakao zamienia się w czekoladową słodycz. Idąc za truskawkowym ciosem, zrobiłam tartę.
Składniki:
- 200 g herbatników degesive lub zwykłych herbatników
- 120 g masła
- 3 czubate łyżki kakao
- truskawki
crème patissière
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- 5 żółtek
- 80 g drobnego cukru
- 25 g mąki pszennej
Herbatniki drobno pokruszyć. Dokładnie połączyć z kakao oraz rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Tak przygotowaną masą starannie wyłożyć formę do tarty. Wstawić do lodówki, żeby spód tarty stwardniał.
Mleko, śmietanę i laskę wanilii zagotować (wcześniej wyjąć ziarenka z laski i też dodać do mleka). Odstawić na 10 minut.
Żółtka z miksować z cukrem na puszystą kremową masę. Pod koniec dodać mąkę. Z mleka wyjąć laskę wanilii, dodać masę z żółtek i dobrze zmiksować, by pozbyć się grudek. Ponownie wszystko zagotować do zgęstnienia masy (należy mieszać masę w tym czasie, żeby nie zrobiła się klucha - świetna jest w tym celu tzw rózgą).
Odstawić z palnika i przestudzić przykrywając folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch. Przestudzony crème patissière przełożyć na przygotowany spód i udekorować truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz