Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

sobota, 9 czerwca 2012

Tarta z waniliowym crème patissière i truskawkami

Ten francuski krem jest wyśmienitym wypełnieniem do babeczek, tart lub do zjedzenia po prostu jako budyń. Po dodaniu kakao zamienia się w czekoladową słodycz. Idąc za truskawkowym ciosem, zrobiłam tartę.





Składniki:
  • 200 g herbatników degesive lub zwykłych herbatników
  • 120 g masła
  • 3 czubate łyżki kakao
  • truskawki
crème patissière
  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 80 g drobnego cukru
  • 25 g mąki pszennej

Herbatniki drobno pokruszyć. Dokładnie połączyć z kakao oraz rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Tak przygotowaną masą starannie wyłożyć formę do tarty. Wstawić do lodówki, żeby spód tarty stwardniał. 
Mleko, śmietanę i laskę wanilii zagotować (wcześniej wyjąć ziarenka z laski i też dodać do mleka). Odstawić na 10 minut. 
Żółtka z miksować z cukrem na puszystą kremową masę. Pod koniec dodać mąkę. Z mleka wyjąć laskę wanilii, dodać masę z żółtek i dobrze zmiksować, by pozbyć się grudek. Ponownie wszystko zagotować do zgęstnienia masy (należy mieszać masę w tym czasie, żeby nie zrobiła się klucha - świetna jest w tym celu tzw rózgą). 
Odstawić z palnika i przestudzić przykrywając folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch. Przestudzony crème patissière przełożyć na przygotowany spód i udekorować truskawkami.







Vive la France!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print