Gdy zobaczyłam przepis na ciasteczka guziki na jednym z blogów, od razu wiedziałam, że muszę mieć go u siebie. Niby zwykłe kruche ciasteczka, ale pomysł na ich formę powala, dlatego są właśnie takie niezwykłe. Cieszą oko i podniebienie.
Składniki:
wg Doroty
- 150 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 225 g mąki pszennej
- dowolny aromat lub ekstrakt (u mnie arakowy)
- ew barwniki (użyłam żelowych Wilton'a)
Wszystkie składniki zagnieść, owinąć folią spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć,
rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką. Wykrawać
ciasteczka - ponieważ nie miałam foremki w kształcie guzika użyłam kieliszka, nakrętki do wgłębienia i słomki do napojów.
Ciastka układać na blasze do pieczenia
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 7 minut lub do
zrumienienia brzegów (wszystko zależy od piekarnika i wielkości ciastek - u Doroty jest to 12 minut). Ostudzone ciasteczka przechowywać w puszce.
przepiękne, do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńTeż zrobiłam te guziczki i rzeczywiście pyszne i efektowne. polecam
OdpowiedzUsuń