Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 4 listopada 2013

Normandzka tarta jabłkowo-gruszkowa

Bardzo łatwa do wykonania owocowa tarta z wyraźną nutą wanilii, która świetnie komponuje się ze słodyczą gruszek.


Składniki:
wg Maya Barakat-Nuq
  • kruche ciasto migdałowe (użyłam zwykłego gotowego ciasta kruchego)
  • 2 kg owoców - jabłek kompotowych i gruszek
  • 125 g cukru (w zupełności wg mnie wystarczy 100 g zwłaszcza jeśli używamy w przepisie gruszek a nie samych jabłek)
  • 50 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • torebka cukru waniliowego (lub domowego cukru waniliowego)

Formę do tarty wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki. 

Gruszki i część jabłek obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać cukier i masło. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i na pół. Wybrać nasionka i te razem z laską włożyć do garnka. Smażyć na wolnym ogniu przez 15 min. często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 minut.

Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cząstki. Na podpieczony spód wyłożyć usmażone owoce. Na wierzchu ułożyć cząstki surowych jabłek. Śmietankę kremówkę roztrzepać z jajkiem i cukrem waniliowym. Wierzch tarty polać przygotowanym sosem waniliowym. Piec przez 25-30 minut. Świetna jeszcze lekko ciepła lub na zimno.


2 komentarze:

print