Składniki:
wg Evenki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 kostki margaryny
- trochę ponad 1/4 szklanki cukru (w oryginale 1/2 szklanki)
- 1 czubata łyżka kawy zbożowej (w oryginale po prostu 1 łyżka)
- 1 łyżka miodu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 1 łyżeczka)
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Jajka utrzeć z cukrem. Roztopiony i przestudzony tłuszcz stopniowo dodawać do jajecznej masy. Dodać miód. Wszystkie składniki dobrze połączyć.
Mąkę, proszek do pieczenia i kawę zbożową wymieszać i po łyżce ciągle miksując dodawać do masy jajecznej na zmianę z mlekiem.
Formę do keksówki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wylać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 40-45 minut.
Po wystudzeniu ciasto można polać roztopioną czekoladą lub polewą. Zrezygnowałam z tej rozpusty :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz