Składniki:
- kruchy spód do tarty - składniki na spód tutaj
- 370 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 4-5 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego - przepis tutaj
- 400-450 g borówki amerykańskiej
Wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (użyłam ceramicznej) wyłożyć ciastem*. Spód ponakłuwać widelcem. Dno obciążyć ceramicznymi kulkami lub grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 15 minut.
Na gotowy, wystudzony spód wyłożyć borówki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić (może być letnia). Jogurt zmieszać z cukrem i ekstraktem. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Tartę zalać jogurtową masą i wstawić do lodówki do stężenia (mi wystarczyło 1 - 1,5 godz.).
* Gdy zostanie nam trochę ciasta, z powodzeniem można je wykorzystać do zrobienia ciasteczek. Z pozostałego ciasta wykrawamy ciasteczka, smarujemy je żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 200 stopniach przez 5-8 minut.
Ciasteczka mogą być świetnym upominkiem:
Podoba mi się, bo masa, w której są borówki jest lekka i na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńMasa jest pyszna i doskonała na lato. Spróbowałem troszkę zmienić i z malinami smakuje chyba jeszcze lepiej. Dodatkowo ja upiekłem na razowej mące orkiszowej i raz na razowej mące orkiszowej z kaszką orkiszową - tak jakby trochę bardziej zdrowo :D p.s. dzięki za przepis. Moje wariacje można znaleźć tutaj http://juicylife.eu/wiadomosci/tarta-z-owocami/
OdpowiedzUsuń