Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

niedziela, 3 czerwca 2012

Hamburgerowe bułeczki

Hamburgerowe bułeczki (hamburger buns) zrobiłam dziś na śniadanie. Te maślane, mięciutkie grubaski mają cudownie białe wnętrze i dadzą radę niejednemu głodowi. Na pewno lepiej jest wysilić się troszkę i zrobić sobie partię bułeczek do hamburgerów, niż kupić sztuczne, nadmuchiwane bułki w sklepie. Przepis znalazłam na blogu Doroty i gorąco go polecam.




Składniki:
wg Marthy Stewart
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru 
  • 4 g suchych drożdży (1 łyżeczka)
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
 Wymieszać mleko, masło, cukier i wodę. Następnie połączyć to z drożdżami i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wsypać połowę mąki, dodać jajko i sól i zagnieść ciasto. Partiami dodając resztę mąki zagniatać ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i nie powinno się lepić. Cisto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinkę. Cisto podzielić na 8 części i uformować bułeczki mocno je spłaszczając. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułeczki. Przykryć i dać im rosnąć jeszcze 45 minut. Po tym czasie posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print