Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

czwartek, 18 lipca 2013

Tarta banoffee

Byłam do niej sceptycznie nastawiona, gdyż połączenie banana, karmelizowanego cukru i bitej śmietany jawiło mi się jako niemożliwie słodkie i mdłe połączenie. Nic bardziej mylnego. Jedna z pyszniejszych tart jakie jadłam. Absolutnie warta wypróbowania. Przepis leciutko przerobiony względem oryginału.


Składniki:
wg Jamie'go Oliver'a
  • kruchy spód do tarty (użyłam gotowego)
  • 3-4 banany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru (może być biały lub brązowy)
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy ciastem. Pieczemy z obciążeniem przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i wstawiamy do piekarnika by spód ciasta się zarumienił.
Wyjmujemy i studzimy.

2 banany miksujemy w blenderze z mlekiem. Cukier wysypujemy na suchą patelnię i karmelizujemy. Wlewamy do niego bananowy "koktail" i energicznie mieszamy (tworzą się cukrowe grudki). Całą masę podgrzewamy na patelni tak długo, aż zredukuje się trochę i nabierze brązowego koloru.*

Gotową bananową masę wylewamy na spód. Pozostałe banany kroimy w plasterki i wykładamy nimi tartę.

Śmietanę ubijamy krótko mikserem. Dodajemy śmietan-fix i cukier puder. Ubijamy do usztywnienia. Wykładamy na banany. Czekoladę "strugamy" i posypujemy nią tartę.

Całość wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.




* Jeśli chcemy by tarta miała grubszą bananową warstwę, wystarczy zwiększyć proporcje składników :)

2 komentarze:

  1. Przyczajam się do tego ciasta już od jakiegoś czasu, ta wersja bardzo mi się podoba, trzeba w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto spróbować!! Oczywiście masę tofi można zastąpić taką z puszki no ale to już nie to samo, a zrobienie wszystkiego samemu nie jest wcale takie problematyczne. Polecam polecam!!

      Usuń

print