Składniki:
wg Arabeski
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru (zredukowałam do 1 1/3)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/4 szklanki purée z dyni*
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 średniej wielkości jabłka (obrane i drobno pokrojone)
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
W jednej misce zmieszać ze sobą suche składniki: mąka, cukier, przyprawa do piernika, soda i sól. W drugiej misce połączyć mokre składniki: purée z dyni, jajka i olej. Składniki z obu misek połączyć ze sobą. Dodać pokrojone jabłka i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając je palcami.
Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (lub do sylikonowych foremek) do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką (nadmiar kruszonki można zamrozić i wykorzystać następnym razem). Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
[tu będzie jeszcze jedna fotka ale w późniejszym czasie :)]
* Purée z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy dynia będzie miękka należy ją wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem. Purée można mrozić.
[tu będzie jeszcze jedna fotka ale w późniejszym czasie :)]
* Purée z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy dynia będzie miękka należy ją wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem. Purée można mrozić.
Mniam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie ujęte!! Oczywiście w całej rozciągłości popieram ten komentarz :)
UsuńPozdrawiam!