Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

wtorek, 6 listopada 2012

Muffiny dyniowo-jabłkowe z kruszonką

Tych muffinów po prostu nie może zabraknąć jesienią na naszym stole. Jeżeli ktoś nie jest przekonany do dyni, to ten przepis powinien być pierwszym jaki zrobi z użyciem tego owocu (warzywa?). Muffiny są lekko wilgotne w środku z chrupiącą cynamonową kruszonką na górze. Nie można im się oprzeć!!




Składniki:
wg Arabeski
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru (zredukowałam do 1 1/3)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki purée z dyni*
  • 2 jajka 
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 średniej wielkości jabłka (obrane i drobno pokrojone)
Kruszonka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

W jednej misce zmieszać ze sobą suche składniki: mąka, cukier, przyprawa do piernika, soda i sól. W drugiej misce połączyć mokre składniki: purée z dyni, jajka i olej. Składniki z obu misek połączyć ze sobą. Dodać pokrojone jabłka i wszystko jeszcze raz wymieszać.

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając je palcami.

Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (lub do sylikonowych foremek) do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką (nadmiar kruszonki można zamrozić i wykorzystać następnym razem). Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut.

[tu będzie jeszcze jedna fotka ale w późniejszym czasie :)]
* Purée z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy dynia będzie miękka należy ją wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem. Purée można mrozić.

2 komentarze:

print