Składniki:
- 2 szklanki mąki (użyłam pszennej ale może być też jakaś zdrowsza)
- 1 szklanka cukru trzcinowego (można użyć białego)
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka purée z dyni*
- 1 jajko
- ok. 100 g masy marcepanowej
- 175 g masła lub margaryny
- 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego (przepis tutaj)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów (lub innych orzechów)
Mąkę, cukier, płatki owsiane, cynamon, przyprawę do piernika, sól oraz sodę wymieszać razem. Osobno zmiksować cukier waniliowy i miękkie masło/ margarynę na puszystą masę. Dodać jajko, purée z dyni, ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie zmiksować wdrabiając marcepan. Do dyniowej masy partiami wsypywać suche składniki. Zmiksować. Dorzucić posiekane migdały i białą czekoladę. Wymieszać łyżką.
Ciasto nabierać łyżeczką/ łyżką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w 1,5 cm. odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-20 minut (czas uzależniony jest od wielkości), aż ciasteczka nabiorą złotej barwy.
Po upieczeniu ciasteczka wystudzić na kratce i przełożyć do metalowego pojemnika.
* Purée z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy dynia będzie miękka należy ją wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem. Purée można mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz