Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

piątek, 2 listopada 2012

Dyniowe ciasteczka marcepanowe z białą czekoladą

To zdecydowanie jesienne smaki (głównie za sprawą dyni), choć dzięki zapachowi przyprawy do piernika ciasteczka świetnie wkomponują się także w Bożonarodzeniowy klimat. Są miękkie i bardzo aromatyczne, dlatego też najlepiej smakują ze szklanką mleka.





Składniki:

  • 2 szklanki mąki (użyłam pszennej ale może być też jakaś zdrowsza)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można użyć białego)
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka purée z dyni*
  • 1 jajko
  • ok. 100 g masy marcepanowej
  • 175 g masła lub margaryny
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego (przepis tutaj)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów (lub innych orzechów)



Mąkę, cukier, płatki owsiane, cynamon, przyprawę do piernika, sól oraz sodę wymieszać razem. Osobno zmiksować cukier waniliowy i miękkie masło/ margarynę na puszystą masę. Dodać jajko, purée z dyni, ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie zmiksować wdrabiając marcepan. Do dyniowej masy partiami wsypywać suche składniki. Zmiksować. Dorzucić posiekane migdały i białą czekoladę. Wymieszać łyżką.

Ciasto nabierać łyżeczką/ łyżką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w 1,5 cm. odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-20 minut (czas uzależniony jest od wielkości), aż ciasteczka nabiorą złotej barwy.

Po upieczeniu ciasteczka wystudzić na kratce i przełożyć do metalowego pojemnika.





Purée z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy dynia będzie miękka należy ją wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem. Purée można mrozić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print