Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

wtorek, 30 października 2012

Muffiny dyniowo-pomarańczowe

U mnie sezon na dynię w pełni. Mam jeszcze 3 dynie w całości czekające na wykorzystanie :) Dziś ugoszczę Was niesamowicie aromatycznymi muffinkami. Dynia i pomarańcza świetnie do siebie pasują, a dodatek cynamonu sprawia, że wszystko łączy się w wyśmienitą całość. Posypka z kruszonki tworzy słodką skorupkę, która po przebiciu ukazuje słoneczne wnętrze babeczki.





Składniki:
na 12 sztuk

  • 1/2 szklanki purée z dyni*
  • 2 wyfiletowane pomarańcze**
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/3-1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ekstrakt lub zapach pomarańczowy)
Kruszonka (można z niej zrezygnować, jednak to ona tworzy słodką skorupkę na wierzchu)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

W jednej misce zmieszać suche składniki (mąka, płatki, cukier cynamon, proszek do pieczenia). W drugiej misce połączyć ze sobą mokre składniki (puree, jajko, olej, mleko, ekstrakt waniliowy). Zmieszać oba typy składników razem. Dorzucić wyfiletowane pomarańcze pokrojone w nieduże kawałki i wszystko jeszcze raz wymieszać.

Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając je palcami.

Ciasto nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub wyłożonej papilotkami) do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką***. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.




* Purée z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy dynia będzie miękka należy ją wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem. Purée można mrozić.

** Filetowanie pomarańczy: Skroić górę i dół pomarańczy, by mogła stabilnie stać. Ostrym nożem skrawać skórkę pomarańczy (od góry do dołu) usuwając wraz ze skórką białą gorzką błonkę. Następnie trzymając pomarańczę w dłoni wykrawać spomiędzy przezroczystych błonek ósemki pomarańczy. Otrzymamy oczyszczony miąższ.

*** Nadmiar kruszonki można zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji.


1 komentarz:

print