Składniki:
na 12 sztuk
- 1/2 szklanki purée z dyni*
- 2 wyfiletowane pomarańcze**
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 1/3-1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ekstrakt lub zapach pomarańczowy)
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
W jednej misce zmieszać suche składniki (mąka, płatki, cukier cynamon, proszek do pieczenia). W drugiej misce połączyć ze sobą mokre składniki (puree, jajko, olej, mleko, ekstrakt waniliowy). Zmieszać oba typy składników razem. Dorzucić wyfiletowane pomarańcze pokrojone w nieduże kawałki i wszystko jeszcze raz wymieszać.
Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając je palcami.
Ciasto nakładać do natłuszczonej formy na muffinki (lub wyłożonej papilotkami) do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką***. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.
* Purée z dyni: dynię obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy dynia będzie miękka należy ją wyjąć, ostudzić i zmiksować blenderem. Purée można mrozić.
** Filetowanie pomarańczy: Skroić górę i dół pomarańczy, by mogła stabilnie stać. Ostrym nożem skrawać skórkę pomarańczy (od góry do dołu) usuwając wraz ze skórką białą gorzką błonkę. Następnie trzymając pomarańczę w dłoni wykrawać spomiędzy przezroczystych błonek ósemki pomarańczy. Otrzymamy oczyszczony miąższ.
*** Nadmiar kruszonki można zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji.
Pycha!
OdpowiedzUsuń