Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 12 listopada 2012

Pomarańczowo-maślane ciasteczka z Earl Grey

Super delikatne i kruche ciasteczka. Czuć w nich pomarańczową nutkę i mocno maślany smaczek. Gdzieś tam "na końcu języka" czuć też sól użytą w przepisie, co osobiście uwielbiam, ale jeśli komuś to przeszkadza, spokojnie można zredukować ilość soli (np. do 1/3 łyżeczki).





Składniki:
wg Doroty z MW

  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki zmielonych liści herbaty Earl Grey 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy*

Masło ubić na gładką masę. Stopniowo dodawać do niego cukier i sól. Mąkę należy zmieszać ze zmielonymi liśćmi herbaty i powoli dodać do maślanej masy razem ze skórką otartą z pomarańczy. Zmiksować. 

Ciasto należy podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałek o średnicy ok. 3 cm. Wałki owinąć w papier do pieczenia i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i pokroić je w 4 mm plasterki. Ciastka układać w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zrumienienia się brzegów (około 12-15 minut).






* Należy pamiętać, że przed otarciem skórki (dotyczy to także cytryn), owoc należy umyć i sparzyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print