Składniki:
wg Ewenki
- 8 białek
- 1 szklanka cukru (oryginalnie 1,5 szkl. ale uważam że i tak pianka jest słodka)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżeczek żelatyny
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- herbatniki do wyłożenia formy (u mnie 23x33 cm)
- ew. inne dodatki smakowe (1 łyżka soku malinowego, łyżeczka kakao, łyżeczka otartej skórki cytrynowej wcześniej sparzonej)
- 60 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru (oryginalnie 4 ale chciałam by polewa bardziej była gorzka niż słodka by zrównoważyć słodycz pianki)
- 3 łyżki gorzkiego kakao (dałam czubate)
- 1 łyżeczka żelatyny
W kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody namoczyć żelatynę. Gdy napęcznieje wstawić ją do naczynia z gorącą wodą i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy aromat i żelatynę. Ubijamy jeszcze trochę. Jeśli zdecydowaliśmy się na inny wariant smakowy, ten moment jest najlepszy by zmienić smak pianki.
Do formy wyłożonej herbatnikami wykładamy masę, wyrównujemy brzeg i wstawiamy do lodówki. Gdy pianka tężeje robimy polewę.
Żelatynę zalewamy małą ilością wody i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Pozostałe składniki zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i lekko studzimy. Gdy polewa zaczyna gęstnieć, wylewamy ją na piankę i całość znów wstawiamy do lodówki.
Na gotową piankę nie musimy zbyt długo czekać (po niecałej godzince nastąpiła degustacja) ale przyznam, że najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce :)
Właśnie mam pudełko Ptasiego Mleczka.
OdpowiedzUsuńTakiego domowego nigdy nie robiłam ale muszę się skusić :)
Naprawdę, lubię to Wedlowskie zwłaszcza w klasycznej odsłonie, ale to domowe ma w sobie to coś. To właśnie taka delikatna pianka która rozpływa się w ustach :)
UsuńGorąco polecam!
Pozdrawiam
Domowe ptasie mleczko... Też robiłam podobne, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie tylko moje córki byłyby zachwycone. Ale podejrzewam, że i mąż, a o sobie nie wspomnę. Absolutnie ciasto w moim typie
OdpowiedzUsuń