Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

sobota, 1 grudnia 2012

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Wypada to dosyć późno, bo dziś pierwszy grudnia, ale sezon dyniowy żegnam przepysznym dżemem. To tak jakby w słoiczku zamknąć zapach Bożego Narodzenia. Dynia wspaniale łączy się z przyprawami i cytrusami.  W tym roku po raz pierwszy robiłam tego typu dżem ale coś mi mówi, że robienie go stanie się nową tradycją w moim domu.






Składniki:
  • 2 kg dyni
  • 600 g cukru
  • 4 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków (rozgniotłam goździki w moździeżu)

Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona i pokroić w niedużą kostkę. Zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, by dynia puściła sok (ja zostawiłam na noc). 

Pomarańcze i cytryny wyfiletować (usunąć skórę i błonki), pokroić i dodać do dyni. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wybrać nasionka i wraz z całą laską wrzucić do dyni. Dodać pozostałe przyprawy.

Gotować bez przykrycia, aż większość soku odparuje, a dynia przybierze papkowatą konsystencję. Wyjąć laski wanilii. Wszystko można zmiksować blenderem, jeżeli kawałki dyni są zbyt duże.

Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki i odstawiamy do wystygnięcia. 







2 komentarze:

print