Składniki:
na kubek o pojemności 330 ml
- 4 1/2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (przepis tutaj)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego (może być ew. zapach)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szczypty soli
- 1-2 czubate łyżeczki dobrej jakości dżemu porzeczkowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki mąki
Do kubka dodawać w podanej kolejności składniki (najważniejsze, aby kakao i mąkę dodać na końcu). Dobrze je wszystkie wymieszać. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty i piec na najwyższej mocy. Czas pieczenia zależy o mocy kuchenki mikrofalowej. Moja ma 800 W i 2,5 minuty to było za dużo - ciasto lekko się przypiekło.
Już po chwili możecie rozkoszować się smakiem czeko-kubka. Najlepszy jest jeszcze ciepły.
Można eksperymentować - dodać orzechy, przyprawy, kawałki czekolady, kilka kropel ulubionego likieru - ogranicza Was jedynie własna wyobraźnia :)
jak poznać, ze juz jest gotowy - wkładać patyczek jak w tradycyjne ciasto??
OdpowiedzUsuńW tym wypadku metodą prób i błędów. Ja najpierw obstawiłam 2,5 minuty i ciasto było ok, ale czuć było lekko spalenie (raczej w zapachu niż w smaku) no i było trochę za suche. Kolejna próba to 2 minuty i bomba - mojej mikrofali właśnie tyle potrzeba, żeby czeko-kubek wyszedł idealnie!
Usuńjestem świeżo po konsumpcji, pycha, od dzisiaj to mój ulubiony mikrofalówkowy deser!
OdpowiedzUsuńHej Paulina! Ogromnie się cieszę, że podjęłaś ryzyko :) Prawda że absolutny hit jeśli jest się na słodkim głodzie i po prostu TRZEBA zjeść coś czekoladowego :)
UsuńPozdrawiam!