Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

piątek, 19 października 2012

Gruszkowe sakiewki

Jest wieczór i coś słodkiego przegryzłoby się - znów proponuję szybką słodkość - delikatną i chrupiącą. Jej jedyną wadą jest uzależniająca moc. Nie jest super słodka, więc na jednej się nie poprzestaje. Delikatnie rozpada się w ustach i oczarowuje owocowym smakiem, dlatego można w zasadzie zjeść niemalże wszystko co się upiekło na jeden raz. Mimo powyższego - gorąco polecam!!





Składniki:
na 12 sztuk

  • 2 paczki gotowego ciasta francuskiego
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (64 g)
  • 6 twardych gruszek (można użyć brzoskwiń - świeżych lub z puszki)

Serek waniliowy zmieszać dokładnie z budyniem. Gruszki obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki można przyciąć od góry, pozbywając się wąskiej "szyjki". Ciasto rozwinąć z opakowania i każdy płat ciasta podzielić na 6 kwadratów.

Połówki gruszek napełniać budyniową masą i układać na kwadratach ciasta (masą do dołu). Złączyć końce kwadratów, tworząc sakiewkę. Sakiewki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 przez około 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni. Sakiewki odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





1 komentarz:

print