Składniki:
na 12 sztuk
- 2 paczki gotowego ciasta francuskiego
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (64 g)
- 6 twardych gruszek (można użyć brzoskwiń - świeżych lub z puszki)
Serek waniliowy zmieszać dokładnie z budyniem. Gruszki obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki można przyciąć od góry, pozbywając się wąskiej "szyjki". Ciasto rozwinąć z opakowania i każdy płat ciasta podzielić na 6 kwadratów.
Połówki gruszek napełniać budyniową masą i układać na kwadratach ciasta (masą do dołu). Złączyć końce kwadratów, tworząc sakiewkę. Sakiewki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 przez około 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni. Sakiewki odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Myślę, że ciężko byłoby dać im wystygnąć :D
OdpowiedzUsuń