Składniki:
na 12 sztuk
- paczka gotowego ciasta drożdżowego
- jagody wymieszane z cukrem (niekoniecznie) lub dobrej jakości dżem jagodowy
- żółtko
Ciasto wyjąć z paczki i rozwinąć. Pokroić na 12 kwadratów. Na każdy kwadrat nakładać jagody/ dżem jagodowy i zawijać w sakiewki. Trzeba dokładnie zlepić końce, żeby owoce nie wydostały się na zewnątrz. Bułeczki układamy na blasze na papierze do pieczenia zlepionymi końcami od dołu. Rozmąconym żółtkiem smarujemy wierzch naszych bułeczek. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut.
ależ piękne ! prawie się do mnie uśmiechają :)
OdpowiedzUsuńA nie trzeba tych bułeczek przed włożeniem do pieca pozostawić na jakiś czas do wyrośnięcia? W końcu to drożdżowe ciasto jest.
OdpowiedzUsuńAle drożdżowe kupne :( zachowuje się ono trochę inaczej jednak niż takie domowe (gorąco polecam "drożdżowe mojej mamy" które nie wymaga zbyt wiele pracy, zawsze wychodzi, jest przepyszne i można je użyć do bułeczek).
UsuńJeśli jednak decydujesz się na kupne ciasto, to lepsze jest jednak w wersji placka niż bułeczek...
Pozdrawiam!