Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

niedziela, 24 czerwca 2012

Placuszki z truskawkami i świdośliwą z sosem waniliowym

Danie wprost idealne na leniwe, późne, niedzielne śniadanko. Świetnie komponuje się z gorącą kawą :) Placuszki można komponować z dowolnymi owocami lub np groszkami czekoladowymi.


Składniki:
  • 5 białek
  • 5 żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • mały kubek śmietany 22% lub jogurtu greckiego (użyłam jogurtu)
  • ok. 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • smalec
  • truskawki pokrojone w ósemki i świdośliwa (mogą być dowolne owoce)
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka, proszek, mąkę i śmietanę zmiksować. Pianę z białek przełożyć do masy z żółtek i delikatnie wymieszać. Placuszki smażyć na smalcu wieprzowym. Nakładać na teflonową patelnię porcję ciasta, ułożyć owoce i przykryć drugą porcją ciasta. Gdy placuszek się zrumieni, ostrożnie przewrócić go na drugą stronę. Podawać z sosem waniliowym i owocami.

Sos waniliowy
wg Nigelli
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej
Zimne mleko rozprowadzić z mąką. Z wanilii usunąć ziarenka, dodać je do mleka razem z laską. Mleko zagotować mieszając. Żółtka ubić z cukrem, dodać odrobinę gorącego mleka wymieszać. Z mleka usunąć laskę wanilii i wlać do niego żółtka. Podgrzać na małym ogniu mieszając by sos zgęstniał, ale nie doprowadzić do jego zagotowania. Sos ostudzić od czasu do czasu mieszając, co zapobiegnie utworzeniu się kożucha.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print