Danie wprost idealne na leniwe, późne, niedzielne śniadanko. Świetnie komponuje się z gorącą kawą :) Placuszki można komponować z dowolnymi owocami lub np groszkami czekoladowymi.
Składniki:
- 5 białek
- 5 żółtek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- mały kubek śmietany 22% lub jogurtu greckiego (użyłam jogurtu)
- ok. 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- smalec
- truskawki pokrojone w ósemki i świdośliwa (mogą być dowolne owoce)
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka, proszek, mąkę i śmietanę zmiksować. Pianę z białek przełożyć do masy z żółtek i delikatnie wymieszać. Placuszki smażyć na smalcu wieprzowym. Nakładać na teflonową patelnię porcję ciasta, ułożyć owoce i przykryć drugą porcją ciasta. Gdy placuszek się zrumieni, ostrożnie przewrócić go na drugą stronę. Podawać z sosem waniliowym i owocami.
Sos waniliowy
wg Nigelli
- szklanka mleka
- 2 żółtka
- łyżka cukru waniliowego
- pół laski wanilii
- 1/2 łyżeczki mąki pszennej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz