Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Paluszki waniliowe

Dlaczego te ciasteczka? Chciałam wypróbować nową silikonową stolnicę z Ikei i potrzebowałam odpocząć. Znalazłam więc niewymagający przepis i w niedługim czasie powstały delikatne kruche ciasteczka.




Składniki
wg Sylvii Winnerwisser
  • 85 g cukru
  • 175 g twardego masła pokrojonego w kostkę
  • 250 g mąki
  • torebka cukru waniliowego (8 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel zapachu waniliowego (można dodać także ziarenka z laski wanilii)

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na porcje. Formować wałeczki grubości palca, pokroić jena kawałki długości ok 3 cm i lekko spłaszczyć widelcem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać paluszki w 2-centymetrowych odstępach. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.



 

2 komentarze:

print