Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 12 marca 2012

Tahini - pasta sezamowa

Tahini to sezamowa pasta, którą można kupić w sklepie z Arabskimi produktami. Zrobiłam tahini sama - jest bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. Tahini można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy, więc w ciągu najbliższych dwóch miesięcy upiekę chałwowe ciasteczka. Bądźcie pewni, że napiszę o tym :) Do tych ciasteczek potrzebna jest 1 szklanka (250 ml) tahini, więc zrobiłam trochę więcej niż 1 szklankę (do ciasteczek i do innych potraw).



Składniki (na ponad 1 szklankę):
  • 300 g sezamu (2 szklanki)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  Uprażyć sezam na suchej patelni. Powinien być lekko zrumieniony, nie może zbrązowieć czy być przypalony. Po tym sezam i olej połączyć blenderem do uzyskania gładkiej masy. Tahini jest gorzka. Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print