Składniki:
wg Jacqueline Bellefontaine "Chocolate"
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 100 g masła
- 7 łyżek cukru
- 1 jajko
polewa:
- 1 łyżka masła
- 100 g gorzkiej czekolady 60% (tabliczka)
- cukier puder
Utrzeć masło z cukrem, dodać jajko. Gdy masa będzie puszysta przesiać do niej mąkę i kakao. Dokładnie utrzeć na gładką masę. Pod koniec ciasto wyrobić rękami. Schładzać przez 15 minut (za pierwszym razem schładzałam tyle ile jest podane w przepisie, ale drugą partię ciasta schładzałam ponad 30 minut i uważam, że ciasto lepiej się poddawało formowaniu). Kawałki ciasta rolować w wałeczki i zaplatać w kształt precelków. Ułożyć na blasze wysmarowanej cienko masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-12 minut (dla mnie idealne jest 10 minut) w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Masło i pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zanurzać precelki w czekoladzie do połowy i odkładać na pergamin do stężenia. Niepokrytą czekoladą część precelków posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz