Ciasteczka pochodzą z północnych Włoch. Są łatwe i szybkie do zrobienia. Ciasto przed upieczeniem jest gęstości śmietany. Należy powstrzymać się od dosypania do niego większej ilości mąki, gdyż ciasteczka wyjdą twarde. W smaku przypominają nasz Polskie okrągłe biszkopty, przy czym są bardziej chrupkie.
Składniki:
wg Małgorzaty Caprari "Herbata"- 150 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 8 g cukru waniliowego (1 torebka)
- 3 jajka
- sól
- cukier do posypania
Obie mąki wraz z solą przesiać przez sitko. Na parze utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając powoli dosypywać mąkę. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rękawem cukierniczym formować z ciasta paski długości ok 10 cm (można także łyżeczką wykładać ciasto - będzie się ono formować w koła). Posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 160-180 stopni (zależy od piekarnika) i piec do momentu, aż ciasteczka nabiorą słomkowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz