Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

piątek, 24 maja 2013

Chleb pieczony w puszkach z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Zapomniany przepis wrócił do łask i w moim domu znów pachnie cudowną mieszanką pomidorów, czosnku i bazylii. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie's Kitchen". Chlebki wyglądają uroczo, zwłaszcza w wersji w puszkach. Ja zrobiłam w keksówce z połowy porcji. Jamie poleca użycie mozzarelli, by chlebek stał się bardziej soczysty. Tym razem pominęłam ten punkt przepisu. Chleb najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem :)




Składniki:
na 6-8 chlebków w puszkach
  • 1 kg pomidorków koktajlowych na gałązkach
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 główka czosnku
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól morska 
  • dobrej jakości oliwa z oliwek
  • ew. 1-2 suszone papryczki chili
  • 1 kg mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
  • 625 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki cukru

Jeśli decydujecie się na pieczenie w puszkach, to dobre będą te np. po pomidorach. Należy je dobrze umyć i wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować oliwą.



Pomidorki umyć, każdy nakłuć nożem i włożyć do żaroodpornego naczynia. Do tego dorzucić przepołowioną główkę czosnku. Posypać to listkami bazylii, solą, pieprzem i pokruszoną papryczką jeśli zdecydowaliśmy się ją użyć (ja pominęłam). Wszystko skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez ok. godzinkę.


Wystudzić. Czosnek obrać z łupinek i wrzucić spowrotem do naczynia. Odłożyć kilka ładnych pomidorków do dekoracji. Resztę oderwać od gałązek, zdjąć skórkę i rozmiażdżyć w naczyniu w którym się piekły (ja wszystko przełożyłam do blendera i zmiksowałam). Mieszankę przelać do miarki i dopełnić do 300 ml wodą.

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie w które należy wlać połowę wody. Dodać drożdże, cukier, sól. Wymieszać widelcem zagarniając trochę mąki z kopca. Kiedy masa w zagłębieniu uzyska konsystencję śmietany, dolać mieszankę pomidorowo-czosnkową (używamy jej zamiast pozostałej wody). Zagnieść ciasto, aż uzyska elastyczną i nie klejącą się konsystencję. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Wstawić chlebki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut - skórka powinna być złotobrązowa i chrupiąca. Jeśli zdecydujemy się upiec jeden chlebek, czas pieczenia trzeba wydłużyć o około 10-15 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print