Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

piątek, 7 grudnia 2012

Waniliowe ciasteczka - Rudolfy

Przeurocze ciasteczka w sam raz do świątecznych paczek. Dla dużych i małych. Genialne w swej prostocie. Na pewno rozładują napiętą przedświąteczną atmosferę i wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Aż chce się zaśpiewać "Rudolph the Red-Nosed Reindeer had a very shiny nose. And if you ever saw him, you would even say it glows" :)





Składniki:
wg Doroty z MW
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 180 g (zimnego) masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli



Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić (można mikserem lub ręcznie) do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.*

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i po kawałku rozwałkowywać na grubość 3-4 mm. Wykrawać foremką lub kieliszkiem kółka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach od siebie.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut.




Ozdabianie:
  • czerwone groszki (np. m&m's)
  • czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej (użyłam kuwertury)
  • ew. lukier na bazie białek do przyklejania nosków (użyłam czekolady)
Ostudzone ciasteczka dekorujemy używając np. tutki z papieru. Na rynku dostępne są także czekoladowe pisaki, które z powodzeniem można tutaj także użyć.




* Ciasto można przygotować sobie kilka dni wcześniej i przetrzymać w lodówce, lub można je zamrozić i wykorzystać w przyszłości.



   

8 komentarzy:

  1. Tam w przepisie pisze 180g (zimnego) czego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zimnego masła - dziękuję za zwrócenie uwagi - już dopisałam brakujące słowo :)

      Usuń
    2. To ja dziękuję :) Świetne ciasteczka

      Usuń
  2. Świetny przepis :)! Ciasteczka lepsze niż z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Ciasteczka lepsze niż w cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam niedawno reniferki z identycznego przepisu :) Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

print