Składniki:
na ok. 40-45 sztuk
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon (wg uznania)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić cisto. Rozwałkowywać na około 4 mm (można grubiej np na 1 cm) i wycinać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut.
Ciasteczka można dowolnie dekorować. Ja zdecydowałam się na kuwerturę:
Dwa lata temu zrobiłam te same ciasteczka, tylko mniejszych rozmiarów i grubsze. Pomalowałam słoiki i włożyłam do nich ciasteczka. Obdarowane osoby były zachwycone.
Od lat korzystam z tego samego przepisu:) są przepyszne. Piękne pojemniki na ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, sprawdzony i zawsze wychodzi :) Dziękuję.
Usuń