Składniki:
na ok. 100 sztuk
- 300 g mąki pszennej
- 250 g brązowego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 125 g płatków owsianych
- 100 g rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebeczka kupnego-8g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Masło utrzeć na krem. Ciągle mieszając dodawać cukier, cukier waniliowy, imbir i jajka. Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, rodzynki i orzechy. Wszystko to dodać do jajecznej masy i zagnieść.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
Gotowe makaroniki przełożyć na kratkę do wystudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz