Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Makaroniki imbirowo-owsiane

Przygotowanie i upieczenie tych cudeniek zajmie wam około 30 minut. Po wystudzeniu są delikatne i chrupiące. Dobre na każdą porę roku, jednak dodatek imbiru sprawia, że świetnie wpasowują się w okres Świąt Bożego Narodzenia. Makaroniki będą idealnym dodatkiem do świątecznych prezentów. Przepis pochodzi z jednej z "babskich" gazet (nie mam pojęcia z której dokładni) i mam go od lat.





Składniki:
na ok. 100 sztuk

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g płatków owsianych
  • 100 g rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebeczka kupnego-8g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli

Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Masło utrzeć na krem. Ciągle mieszając dodawać cukier, cukier waniliowy, imbir i jajka. Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, rodzynki i orzechy. Wszystko to dodać do jajecznej masy i zagnieść.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

Gotowe makaroniki przełożyć na kratkę do wystudzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print