Składniki:
na ok. 15 sztuk
- 4 duże jajka
- trochę ponad 3/4 szklanki cukru (można użyć soku z agawy - będzie jeszcze zdrowsze)
- 3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
- szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (typ 2000)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 spore jabłko
- rabarbar (użyłam 3 długich i wąskich sztuk)
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, amarantus, proszek i ekstrakt. Dalej miksować aż do uzyskania jednolitej konstystencji.
Jabłko obrać i pokroić w niedużą kostkę. Rabarbar umyć i pokroić. Owoce dorzucić do ciasta i wymieszać łyżką.
Formę na muffiny nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wypełnić ciastem prawie w całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i piec przez 20-25 minut. Babeczki wystudzić w formie i dopiero wyjąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
:)
OdpowiedzUsuńpycha!
bez muffinek z rabarbarem nie ma maja
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej !
dziwny ten przepis - amarantus chrzęści w zębach jak piasek!
OdpowiedzUsuńA to dziwne bo można go używać jako składmik musli. Może kupiłaś/ kupiłeś inny rodzajamarantusa, bo ja mówię cały czas o ekspandowanym amarantusie (miałam taki z serii "dobra kaloria" do nabycia np. w Rossmannie)
OdpowiedzUsuńa można mąkę przenna zamienić na żytnią pełnoziarnistą?
OdpowiedzUsuńSama mąka żytnia mogłaby być zbyt ciężka. Proponuję spróbować mieszankę pół na pół najpierw. Muffinki powinny wyjść bez problemu (sama tak eksperymentuję z przepisami używając zdrowszych rodzajów mąk). Można przy kolenych razach stopniowo zwiększać udział mąĸi żytniej. Niewykluczone jednak, że i całkowita zamiana się powiedzie :) Pozdrawiam!!
UsuńNo i zrobiłam, ale z orkiszowej i cukru trzcinowego, który nastepnym razem zredukuje do pół szklanki :) Pyszota :)
UsuńSuper. Cieszę się, że wyszły. Całkiem niedawno odkryłam "zdrowy cukier" - ksylitol - można także z nim zrobić muffiny :)
UsuńPozdrawiam!