Cookie pops to nic innego jak ciasteczka na patyku. Ciekawa alternatywa dla klasycznej formy ciasteczek. Cookie pops mogą być świetnym pomysłem na upominek na zbliżające się walentynki.
Składniki:
- 150 g ciasteczek Oreo
- 150 g białej kuwertury (można użyć białej czekolady dobrej jakości)
- czerwony barwnik (użyłam barwnika w żelu Wilton)
Rozpuszczamy kuwerturę. Dodajemy barwnik wg uznania (w zależności czy chcemy otrzymać czerwoną czekoladę czy różową).
Przekręcamy ciasteczka Oreo oddzielając kruche części od siebie (UWAGA! - nie liżemy kremu i nie moczymy ciasteczek w mleku). Obficie maczamy patyczek w kuwerturze, umieszczamy na kremie z ciasteczka i lekko dociskamy częścią bez kremu. Należy to robić bardzo delikatnie. Ciasteczka - już na patykach - wkładamy na 15-20 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i maczamy w kuwerturze.* Jeśli chcemy możemy je na tym etapie udekorować np. posypkami. Gotowe cookie pops'y wkładamy do lodówki, aby czekolada stężała. Można je przechowywać w lodówce, ale dobrze też znoszą temperaturę pokojową.
* Moja była dosyć gęsta więc ja raczej nakładałam ją na ciasteczko, a nie maczałam. Dzięki temu warstwa czekolady (kuwertury) wyszła grubsza i ładnie pokryła Oreo. Jeśli będziecie mieć rzadką czekoladę, można maczać w niej ciasteczko kilkakrotnie, czekając aż każda warstwa zastygnie.
Wystrzałowy pomysł!!
OdpowiedzUsuń