Składniki:
- 250 g masła/ margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 białka
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach migdałowy
- szczypta soli
- czekolada do polania (np. gotowa)
Zagotować mleko, cukier, margarynę, kakao i zapach. Ostudzić.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę powoli dodać do ciasta. Wylać do keksówki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą*.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać czekoladą.
* Ciasto można też upiec w formie muffinek używając papilotek.
Uwielbiam murzynki! Ten wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuń