Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

środa, 12 czerwca 2013

Pieguski z czekoladą i płatkami migdałów

Przepyszne, nie za słodkie ciasteczka przeładowane dużymi kawałkami gorzkiej czekolady. W przepisie panuje dowolność co do dodatków, tak więc orzechy, żurawina, rodzynki, kakao, biała czekolada itp. mile widziane - by każdy miał to, co lubi najbardziej. Robi się je ekspresowo, a najlepiej smakują ze szklanką mleka :)




Składniki:
na ok. 35 sztuk
  • 420 g mąki pszennej
  • 110 g jogurtu greckiego
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
dodatki:
  • 100 g gorzkiej czekolady (60% kakao) grubo posiekanej
  • garść płatków migdałów

Wszystkie główne składniki zagnieść lub zmiksować. Pod koniec dodać czekoladę i migdały (lub dowolne dodatki).

Kawałki ciasta formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć dłonią.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Wystudzić na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print