Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z malinami

Gdy się piekło, siedziałam przy piekarniku i myślałam tylko o tym, żeby nie wyszedł zakalec :) Udało się! Ciasto jest nie za słodkie, a dzięki malinom nawet lekko cierpkawe i dzięki temu nie jest mdłe.

Aby nie było zakalca, mąki nie należy zbyt długo rozmieszywać. Tyle tylko, żeby nie było widocznej sypkiej mąki. Grudki porządane. Owoce należy w miarę równo rozłożyć, żeby "kupka" owoców nie puściła zbyt wiele soku w jedno miejsce. Wszystkie składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. No i przede wszystkim bardzo mocno trzeba trzymać kciuki :) Powodzenia!





Składniki:
wg Doroty z MW
  • 600-700 g malin (mogą być mrożone lub innych dowolnych owoców)
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 160 ml oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (1 łyżeczka = 5 ml)
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny

Mąkę i sodę przesiać i odstawić.

Olej, sok i skórkę z cytryny, cukier i jajko wymieszać rózgą w dużej misce do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i sodę i wymieszać - nie za długo. Ciasto będzie dosyć gęste.

Blachę wysmarować masłem (użyłam blachy 22x33 cm) i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Ułożyć owoce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 60 minut lub więcej - aż do uzyskania suchego patyczka. W razie konieczności w trakcie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać przed podaniem cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print