Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

czwartek, 2 maja 2013

Drożdżówki z białym serem

Strasznie dawno mnie tu nie było, ale sporo dzieje się u mnie i chwilowo nie w głowie były mi kulinaria. Teraz to nadrobię :)

Proponuję przepyszne drożdżóweczki. Proste do zrobienia ale wyśmienite w smaku. Gdy raz ich spróbujecie, nigdy nie sięgniecie po kupne. Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe nie jest moim faworytem jeśli chodzi o jego przygotowanie, gdyż zawsze na bakier mam z nim w kwestii wyrastania :) Tym razem wyszło koncertowo i bułeczki są puszyste i pyszne. A ciasto jest świetną bazą pod wszelkiego rodzaju inne drożdżowe wypieki.


Składniki:
wg Doroty z MW
  • 500 g mąki pszennej (dodałam troszkę więcej bo ciasto było jeszcze zbyt lepkie)
  • 250 g mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 21 g suchych drożdży (świeżych 2x więcej)
  • 20 g miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  1 jajko do posmarowania bułeczek
Masa serowa
  •  400 g sera białego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego (użyłam domowego - przepis tutaj)
  • 1 żółtko
  • starta skórka z cytryny (dodałam 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego - przepis tutaj)



Mąkę wymieszać z drożdżamy (jeśli używacie świeżych, wcześniej zrobić rozczyn). Połączyć ze sobą mleko, miód i jajka. Dodać mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie. Pozostawić w ciepłym miejsu pod przykryciem, by podwoiło swoją objętość.

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie utrzeć ze sobą.

Gdy ciasto już wyrośnie, formować bułeczki w kształcie kul, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każda powinna mieć około 60 g - wyjdzie ich 15 sztuk. Odłożyć by "odpoczęły" przez 20 - 30 minut). Dnem szklanki robić w każdej bułce wgłębienie do którego nałożyć serowe nadzienie. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.



















1 komentarz:

print