Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Pierniczki "na już"

Są łatwe i szybkie do zrobienia. Nie wymagają leżakowania - można je jeść zaraz po upieczeniu, a także na drugi lub trzeci dzień - do czwartego raczej nie dotrzymają :) Świetnie nadają się do pokrycia glazurą lub lukrowymi ozdobami.





Składniki:
wg Doroty z MW

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (dałam czubatą)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej



Wszystkie składniki zagnieść. Można na początku użyć miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta. Gdy wszystkie składniki się już połączą, dognieść w rękach.
Rozwałkować ciasto na około 4-5 mm - gdyby się kleiło podsypać mąką.  Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Gotowe i wystudzone ciasteczka można ozdabiać. Przechowywać w metalowym pojemniku.






15 komentarzy:

  1. Właśnie też planuj je upiec w tym tygodniu :). Dziś robię czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczku, a z jakiego przepisu na czekoladowe pierniczki korzystasz? z MW?

      Usuń
  2. no przekonałaś mnie, jutro jak znajdę chwilę to spróbuję zrobić, żeby na Mikołajki były :) jak nie wyjdą to lepiej zrób trochę na zapas i przyślij do Tomaszowa :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jadłam i robiłam ;) Polecam ten przepis wszystkim.
    Jedyna moja uwaga jest co do czasu pieczenia - ja mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia wynosił ok 5-6 min ;)
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. ile około pierniczków wychodziz tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od rozmiaru foremek i grubości ciasteczek - mnie wyszło około 60-70 sztuk.

      Usuń
  5. najlepsze pierniczki które jadłem. bardzo bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie fantastyczne ! :) Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Bardzo łatwy. Robi się szybciutko i jeszcze szybciej zjada. Cudny zapach i smak. Dzieci miały świetną zabawę przy wycinaniu i dekorowaniu. Dziękujemy :)) Właśnie takiego przepisu szukałam. Teraz zamierzamy zrobić takie z dziurkami do zawieszenia na choinkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie fantastyczne! :) Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Robi się łatwo i szybko i jeszcze szybciej zjada. Cudny zapach i smak. Pierniczki są delikatne, kruche. Dzieci miały świetną zabawę w wycinaniu i dekorowaniu. Dziękujemy :) Właśnie tego szukałam. Teraz zamierzamy zrobić jeszcze z dziurką do zawieszenia na choince :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Ja piekę je co roku. Nie mogą nie wyjść. Znalazłam przepis na stronie mojewypieki.pl - jest tam mnóstwo fantastycznych przepisów :)

      Usuń
  8. Czy mogę użyć tylko mąki pszennej?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak choć sama zawsze robię na obu rodzajach - 370-400 g. Oczywiście jeśli ciasto wychodziłoby zbyt klejące należy dodać mąki.
      Pozdrawiam

      Usuń

print