Składniki:
wg mojej mamy
- 1 kg mąki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego (lub dowolnego bezsmakowego)
- 250 g margaryny (kostka)
- 100 g świeżych drożdży (kostka)
- 1/2 łyżeczki soli
- zapach cytrynowy i śmietankowy
- 1 żółtko do posmarowania ciast
Ciasto zaczynamy robić wieczorem a kończymy następnego dnia, lub rano i kończymy wieczorem - do wyboru :) Z podanej ilości składników wyjdzie sporo ciasta - wystarczy na ciasto śliwkowe oraz na keksówki. Ja zazwyczaj robię z połowy składników drożdżowe i wtedy wychodzą mi dwie mniejsze keksóweczki.
Jajka, cukier i mleko wymieszać ze sobą w dużym garnku. Pokruszyć do tego drożdże i wkroić margarynę. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na noc.
Następnego dnia dodać olej, sól i po kilka kropel zapachu śmietankowego i cytrynowego. Wsypać mąkę (na początek jakieś 3/4 kg). Wyrabiać w garnku ręką, żeby nie było grudek i podsypywać mąką (zdarza się, że nie wykorzystuję całego kilograma). Ciasto powinno być gładkie, powinno ciągnąć się i kleić się do rąk.* Garnek przykryć pokrywką i odstawić na około 0,5 - 1 godzinkę.
Formę do ciasta (może być jednorazowa aluminiowa) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Urośnięte ciasto przełożyć do przygotowanych foremek.** Żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody (1 łyżeczka) posmarować wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 1 godzinę. Gdy w trakcie pieczenia wierzch zbrązowieje, przykryć ciasto folią aluminiową, matową stroną do góry.
* Jeśli zdecydujemy się na dodatki w postaci np. rodzynek, to teraz jest czas na ich dodanie.
** Przed przełożeniem ciasta dobrze jest zmoczyć ręce w ciepłej wodzie, wtedy ciasto nie będzie kleić nam się do rąk. Po przełożeniu ciasta do foremek mokrymi dłońmi należy wygładzić wierzch.
Super drożdżówka :-) Takie wypieki sprawdzone przez Mamę są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
To prawda!! Upieczone i sprawdzone setki razy, uczestnictwo w procesie przygotowania na żywo - takie ciasta nie mają prawa nie wyjść lub być nie dobre :) Pozdrawiam
UsuńCudownie wygląda
OdpowiedzUsuńMamusine ciacha drożdżowe z reguły są rewelacyjne! :-)
OdpowiedzUsuń