Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

piątek, 5 października 2012

Ciasto drożdżowe mojej mamy

Uważam, że nie ma lepszego przepisu na ciasto drożdżowe, niż ten od mojej mamy. Najczęściej robimy go właśnie w tej postaci - w keksówce bez dodatków lub z rodzynkami. Smakuje wyśmienicie z masłem i powidłami śliwkowymi domowej roboty. Ale to ciasto to rewelacyjny podkład pod ciasto ze śliwkami pieczone w szerokiej brytfance (wystarczy gęsto powtykać w nie połówki węgierek) oraz bułeczki drożdżowe z dodatkami lub bez (podsypujemy więcej mąki i gotowe). Robi się je szybko i bez wysiłku, dlatego serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się wrażeniami.





Składniki:
wg mojej mamy

  • 1 kg mąki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego (lub dowolnego bezsmakowego)
  • 250 g margaryny (kostka)
  • 100 g świeżych drożdży (kostka)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zapach cytrynowy i śmietankowy
  • 1 żółtko do posmarowania ciast

Ciasto zaczynamy robić wieczorem a kończymy następnego dnia, lub rano i kończymy wieczorem - do wyboru :) Z podanej ilości składników wyjdzie sporo ciasta - wystarczy na ciasto śliwkowe oraz na keksówki. Ja zazwyczaj robię z połowy składników drożdżowe i wtedy wychodzą mi dwie mniejsze keksóweczki.

Jajka, cukier i mleko wymieszać ze sobą w dużym garnku. Pokruszyć do tego drożdże i wkroić margarynę. Garnek przykryć pokrywką i odstawić na noc.

Następnego dnia dodać olej, sól i po kilka kropel zapachu śmietankowego i cytrynowego. Wsypać mąkę (na początek jakieś 3/4 kg). Wyrabiać w garnku ręką, żeby nie było grudek i podsypywać mąką (zdarza się, że nie wykorzystuję całego kilograma). Ciasto powinno być gładkie, powinno ciągnąć się i kleić się do rąk.* Garnek przykryć pokrywką i odstawić na około 0,5 - 1 godzinkę.

Formę do ciasta (może być jednorazowa aluminiowa) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Urośnięte ciasto przełożyć do przygotowanych foremek.** Żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody (1 łyżeczka) posmarować wierzch ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 1 godzinę. Gdy w trakcie pieczenia wierzch zbrązowieje, przykryć ciasto folią aluminiową, matową stroną do góry.




* Jeśli zdecydujemy się na dodatki w postaci np. rodzynek, to teraz jest czas na ich dodanie.
** Przed przełożeniem ciasta dobrze jest zmoczyć ręce w ciepłej wodzie, wtedy ciasto nie będzie kleić nam się do rąk. Po przełożeniu ciasta do foremek mokrymi dłońmi należy wygładzić wierzch.



4 komentarze:

  1. Super drożdżówka :-) Takie wypieki sprawdzone przez Mamę są najlepsze :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda!! Upieczone i sprawdzone setki razy, uczestnictwo w procesie przygotowania na żywo - takie ciasta nie mają prawa nie wyjść lub być nie dobre :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mamusine ciacha drożdżowe z reguły są rewelacyjne! :-)

    OdpowiedzUsuń

print