Składniki:
wg Doroty z MW
- 120 g startego na małych oczkach żółtego sera o wyraźnym smaku (np. cheddar)
- 75 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól do oprószenia
Wszystkie składniki miksujemy używając końcówek z hakiem. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Po tym czasie na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da. Kroimy je w kwadraty nożem do pizzy (najwygodniej) - zbiegnie się, ale nie należy się tym przejmować. Każdy krakers nakłuwamy widelcem i przed wstawieniem do piekarnika posypujemy solą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 5-10 minut - aż krakersy zezłocą się.
idealne na wieczór filmowe :D Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
OdpowiedzUsuń