Składniki:
- 300 g miodu
- 400 g cukru
- 350 g masła lub margaryny
- 300 g śmietanki kremówki
- 1 1/2 kg maki pszennej
- 1 1/2 łyżki imbiru
- 1 1/2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek od pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę, tak bay ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na około 2-3 mm (można oczywiście grubiej), wyciąć dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-15 minut (w zależności od grubości ciasteczek) lub aż się zarumienią. Gotowe można udekorować lukrem. Świetnie przechowują się w szczelnie zamkniętym metalowym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz