Składniki:
wg Doroty z MW
- 200 g cukru
- 50 g wody
- 1 kg cukru
- 600 g wrzącej wody
- 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny
W garnku zagotować cukier z wodą. Gdy mieszanka będzie mieć ciemnozłoty kolor i będzie rzadka, należy zdjąć ją z palnika. Trzeba uważać, by jej nie przypalić, bo nabierze gorzkiego posmaku.
Do gorącej mieszanki należy bardzo ostrożnie (!!) wlać wrzątek, wsypać cukier i dodać soku z cytryny. Wszystko wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 45 minut powstrzymując się od mieszania.
Przy odrobinie cierpliwości doczekamy zgęstnienia syropu. Gdy go wystudzimy, zgęstnieje jeszcze bardziej. Jeśli będzie zbyt rzadki, należy go podgotować jeszcze, natomiast gdy zgęstnieje za bardzo należy dolać gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Wystudzony syrop przelać do butelek/ słoiczków. Przechowywać w pokojowej temperaturze. Z przepisu wychodzi około 1 litr syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz