Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

środa, 19 grudnia 2012

Domowy Golden Syrup

Składnik wielu przepisów. Rewelacyjny dodatek m.in. do pancakes'ów, gofrów i lodów. Łatwo dostępny w Stanach lub Anglii, ale żeby znaleźć go u nas, trzeba się trochę naszukać. Gdy go próbowałam podczas przygotowywania, przypominał mi w smaku lizaki kupowane na odpustach. Tym zawładnął moje serce, bo nie ma to jak smaki dzieciństwa :) Cudownie złoty i przejrzysty. Cieszy oko i podniebienie. Polecam!




Składniki:
wg Doroty z MW

  • 200 g cukru
  • 50 g wody
+
  • 1 kg cukru
  • 600 g wrzącej wody
  • 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny



W garnku zagotować cukier z wodą. Gdy mieszanka będzie mieć ciemnozłoty kolor i będzie rzadka, należy zdjąć ją z palnika. Trzeba uważać, by jej nie przypalić, bo nabierze gorzkiego posmaku. 
Do gorącej mieszanki należy bardzo ostrożnie (!!) wlać wrzątek, wsypać cukier i dodać soku z cytryny. Wszystko wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 45 minut powstrzymując się od mieszania. 

Przy odrobinie cierpliwości doczekamy zgęstnienia syropu. Gdy go wystudzimy, zgęstnieje jeszcze bardziej. Jeśli będzie zbyt rzadki, należy go podgotować jeszcze, natomiast gdy zgęstnieje za bardzo należy dolać gorącej wody i dokładnie wymieszać.

Wystudzony syrop przelać do butelek/ słoiczków. Przechowywać w pokojowej temperaturze. Z przepisu wychodzi około 1 litr syropu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print