Składniki:
wg Moje Gotowanie nr 9
- 1 czubata szklanka płatków owsianych
- 5 łyżek otrąb owsianych (użyłam żytnich)
- 1 szklanka mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki pokruszonych orzechów laskowych (użyłam zmielonych)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki pokrojonych węgierek lub innych owoców (mogą być suszone - użyłam rodzynek)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- szklanka jogurtu naturalnego
Osobno mieszamy składniki suche (osiem pierwszych pozycji) i osobno mokre (trzy ostatnie pozycje). Łączymy składniki wlewając mokre do suchych. Niedbale mieszamy. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (wychodzi idealnie 12 sztuk). Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut na środkowym poziomie.
dodaje kawalki czekolady zamiast orzechow, git przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je już dziesiątki razy :) Polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się spodobał :)
UsuńPozdrawiam!
Bardzo prosty przepis, i bardzo efektowne wykonanie.
OdpowiedzUsuńNaprawdę gratuluję.
Zapraszam do mnie na muffiny owsiane z białą czekolada.
http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html
Pozdrawiam NY MUFFIN