Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

środa, 5 września 2012

Śniadaniowe muffiny owsiane

Tak naprawdę, to można je jeść o każdej porze dnia. Ale są śniadaniowe dlatego, że robi się je niesamowicie szybko, więc gdy Ty malujesz i szykujesz się do pracy - muffiny pieką się. Jeszcze ciepłe wychodzą z Tobą i razem z kawą stanowią zdrowe i pełnowartościowe śniadanie :)




Składniki:
wg Moje Gotowanie nr 9

  • 1 czubata szklanka płatków owsianych
  • 5 łyżek otrąb owsianych (użyłam żytnich)
  • 1 szklanka mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów laskowych (użyłam zmielonych)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki pokrojonych węgierek lub innych owoców (mogą być suszone - użyłam rodzynek)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
  • szklanka jogurtu naturalnego

Osobno mieszamy składniki suche (osiem pierwszych pozycji) i osobno mokre (trzy ostatnie pozycje). Łączymy składniki wlewając mokre do suchych. Niedbale mieszamy. Masę nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (wychodzi idealnie 12 sztuk). Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut na środkowym poziomie.





4 komentarze:

  1. dodaje kawalki czekolady zamiast orzechow, git przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je już dziesiątki razy :) Polecam każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo prosty przepis, i bardzo efektowne wykonanie.
    Naprawdę gratuluję.
    Zapraszam do mnie na muffiny owsiane z białą czekolada.
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html

    Pozdrawiam NY MUFFIN

    OdpowiedzUsuń

print