Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Tarta śmietanowo-truskawkowa na spodzie z ciasteczek Oreo

Gdy jest ciepło, mało komu chce się stać przy gorącym piekarniu. Dlatego w takie dni najlepsze są ciasta bez pieczenia. Śmietankowo-truskawkowa tarta rozpływa się w ustach, a owocowy smak świetnie komponuje się z czekoladowym słodkim dołem zrobionym z ciasteczek Oreo. 



Składniki:
wg Doroty z MW

 Spód:
  • 300 g ciasteczek Oreo
  • 60 g masła (roztopionego)
Masa truskawkowa:
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 300 g truskawek (mogą być też mrożone)
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku (1 łyżka = 15 ml)
Przybranie:
  • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • truskawki do dekoracji



Ciasteczka Oreo umieścić w torebce foliowej (np. sturnowej) i rozwałkować wałkiem. Wsypać do miski i zagnieść razem z masłem. Powinniśmy otrzymać masę konsystencji mokrego piasku. Możemy także składniki na spód wrzucić do malaksera i zmiksować (wersja szybsza).

Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ją ciasteczkową masą starając się równo i dokładnie ją ubić. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i odstawić.

Truskawki, cukier i sok z cytryny podgrzać w garnuszku. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać by wszystko dobrze się rozpuściło. Wystudzić do temperatury pokojowej.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wolno dodawać do truskawkowego sosu i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin by stężała.

Przed podaniem ozdobić śmietaną kremówką ubitą na sztywno z cukrem pudrem i truskawkami.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print