Zapraszam do odwiedzania mojego bloga HANDMADEbyANIA. Znajdziecie tam pomysły na prezenty, kartki ręcznie robione, projekty dziewiarskie i mnóstwo innych ciekawych rzeczy :)

sobota, 19 stycznia 2013

Serowe krakersy

Szybka przekąska na słono. Cudownie serowa i chrupiąca. Super łatwy przepis, który można łatwo modyfikować poprzez dodawanie ulubionych przypraw (przymierzam się do zrobienia w najbliższym czasie krakersów serowo-paprykowych). Przepis łatwo mnoży się i dzieli, gdyż nie zawiera jajek. Polecam!



Składniki:
wg Doroty z MW

  • 120 g startego na małych oczkach żółtego sera o wyraźnym smaku (np. cheddar)
  • 75 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do oprószenia
Wszystkie składniki miksujemy używając końcówek z hakiem. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na godzinkę do lodówki.

Po tym czasie na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da. Kroimy je w kwadraty nożem do pizzy (najwygodniej) - zbiegnie się, ale nie należy się tym przejmować. Każdy krakers nakłuwamy widelcem i przed wstawieniem do piekarnika posypujemy solą. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 5-10 minut - aż krakersy zezłocą się.





1 komentarz:

  1. idealne na wieczór filmowe :D Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń

print